Tämän takia ketodieetti usein epäonnistuu

Ketodieetti on pohjimmiltaan varsin yksinkertainen tapa polttaa rasvaa, useasti kuitenkin monen aloittama ketodieetti epäonnistuu yhden yleisen harhaluulon takia.

Haluatko välttää tämän lähes varman epäonnistumisen? Jatka lukemista.

Rasvan käyttö ketodieetillä

Rasvankäyttö ketodieetillä aiheuttaa usein paljon väittely. Joidenkin mielestä rasvaa tulisi kuluttaa suunnattomia määriä ja toisten mielestä rasvan käyttöä tulisi rajoittaa.

Kun luet muiden ketodieetti kokemuksia, huomaat varmasti että hulluimmat ketoilijat jopa syövät ns. ”rasvapommeja” saavuttaakseen päivittäisen tavoitteensa.

Yleinen ohjenuora ketogeenistä ruokavaliota noudattavalle on ottaa noin 70% päivittäisestä energiantarpeesta rasvasta. Todellisuudessa asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, varsinkin silloin kun tavoitteena on painon pudottaminen.

Mikä on rasvan tehtävä ketodieetillä?

Voita

Rasvan ensisijainen tehtävä on tarjota keholle energiaa, sen avulla ei rakenneta lihaksia eikä se myöskään auta pudottamaan painoa.

Jos tunnet olosi kylläiseksi tai energiseksi, ei ole mitään järkeä väkisin syödä ”rasvapommia” saavuttaakseen päivittäisen makrotavoitteen.

Vaikka ketodieetin makroissa puhutaan tavoitteesta, todellisuudessa suositeltu 70% rasvaa päivittäisestä energiasta on raja eikä tavoite.

Mitä jos rasvaa syö liian vähän?

Liiallisen rasvan kuluttamisen sijaan on huomattavasti yleisempää pelätä rasvan käyttöä, jolloin rasvaa tulee kulutettua aivan liian vähän.

Runsaan ylipainon kanssa kamppaileva pysyy kyllä ketoosissa, vaikka hän ei käyttäisi rasvaa ollenkaan. Mutta jos rasvaa kulutetaan vain pieni määrä, ei laihduttaminen ole mitenkään mukavaa saati terveellistä.

Liian vähäinen rasvan käyttö johtaa myös useasti ketodieetin epäonnistumiseen.

Älä yritä kompensoida rasvalla liiallista hiilihydraattien käyttöä

En tiedä onko tämä oikeasti yleistä, mutta välillä keskustelupalstoilla joku kysyy, mitä tehdä, kun onkin syönyt 30 grammaa hiilihydraatteja 20 gramman sijaan.

Vastauksista saattaa löytyä joku älykkö, joka käskee kauhomaan kookosöljyä suoraan purkista, lisäämällä runsaasti lisää rasvaa voidaan laskea hiilihydraattien määrä takaisin alle 5 prosenttiin.

Aika järjetön idea, mutta välillä tätä näkee.

Jos siis joskus käy niin, että hiilihydraatit nousevat yli sallitun rajan, älä missään tapauksessa yritä laskea prosentuaalista lukua lisäämällä ylimääräistä rasvaa.

Entä jos tavoitteena on kasvattaa lihaksia?

Mikäli tavoitteesi ei ole laihduttaa vaan kasvattaa lihasmassaa tai ylläpitää painoa, on hyvä tähdätä siihen, että noin 70% päivittäisestä energiasta tulee rasvasta.

Korostan vielä, että tässä tapauksessa ei ole tarkoituskaan pudottaa painoa, vaan plussakaloreita syödään tarkoituksella.

Mikäli haluat kasvattaa lihaksia, mutta ylipainoa on taustalla runsaasti, kannattaa ensin pudottaa painoa maltillisesti ja vasta sen jälkeen harkita plussakaloreiden syömistä.

Mikä on proteiinin merkitys ketodieetillä?

Suosi hyviä proteiinin lähteitä

Ketodieettiä noudattavan makroissa proteiini sen sijaan on tavoite, joka tulisi saavuttaa päivittäin. Tämän tavoitteen voi myös halutessaan ylittää.

Proteiini toimii ensisijaisesti lihasten rakennuspalikkana, jos sen käyttöä laiminlyödään voi laihduttaminen helposti johtaa isompaankin lihasmassan menetykseen.

Eikö proteiini muutu liiallisissa määrissä energiaksi ja pilaa ketoosia?

Yleinen harhaluulo on se, että liiallinen proteiinin kuluttaminen pilaa ketoosin, sillä se voidaan muuttaa glykogeneesi nimisen prosessin kautta glukoosiksi.

Tämä on kuitenkin monelle täysin aiheeton pelko, sillä keho käyttää proteiinin ensisijaisesti lihasten ylläpitoon. Jotta proteiini muuttuisi hiilihydraateiksi ja katkaisisi ketoosin, sitä täysi syödä järjettömiä määriä, reilusti yli 200 grammaa päivässä.

Hyvistä lähteistä saatavaa proteiinia kannattaa pyrkiä kuluttamaan päivittäin vähintään 100 grammaa.

Yhteenveto

Jos haluat polttaa ketodieetillä rasvaa, tulee ruokavaliossa olla riittävä kalorivaje. Rasvaa ei tule pelätä, mutta sen kanssa ei kannata myöskään hullutella. Suosi myös hyviä rasvoja, äläkä käytä kehon tulehdustilaa aiheuttavia rasvoja, kuten rypsiöljyä.

Mikäli kaloreiden ja makrojen laskeminen aiheuttaa päänvaivaa, voi olla harkitsemisen arvoista miettiä, kannattaako ostaa esimerkiksi ketovalmennus helpottamaan ketodieetillä onnistumista.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa: jokainen ylimääräinen syödystä rasvasta tuleva kalori on pois siitä kuinka paljon poltat rasvaa päivän aikana.

Pidä makroja ajatellessa mielessä:

  • Rasva on raja
  • Hiilihydraatit on raja
  • Proteiinit on tavoite

Jätä kommentti