Ketodieetti haitat: 6 faktaa

Ketodieetti on muodikas tapa laihtua, moni on onnistunut ja sen hyötyjä jaksetaan hehkuttaa.

Ketodieetin haitat ovat kuitenkin jääneet hieman vähemmälle, vaikka niistä välillä mainitaankin

Mitkä ovat ketodieetin haitat? siitä otetaan selvää tässä kirjoituksessa.

Ketodieetti saattaa olla vaikeasti noudatettava

Monet kamppailevat ketodieetin noudattamisen kanssa sen tiukkojen rajoitusten vuoksi. Tavallisesti epäonnistuminen ketodieetillä johtuu myös rajoitteista.

Jos ketodieettiä noudattaa lyhyitä jaksoja silloin tällöin, se saattaa johtaa ns. jojo-laihduttamiseen, mikä ei ole alkuunkaan terveellistä.

Ketodieetti on tehokas keino painonhallintaa, kunse omaksutaan pitkäaikaisena ja terveellisenä ruokavaliona.

Paljon sivuvaikutuksia

Toinen merkittävä syy vaikeuksiin ketodieetin noudattamisessa on haittavaikutusten alkaminen, jotka ilmenevät yleensä ohjelman ensimmäisen tai kahden viikon aikana, kun elimistösi sopeutuu ketoosiin.

Vaikka useimmat ihmiset lopulta sopeutuvat, jos hiilihydraattien saanti ei pysy tarpeeksi alhaisena, kehosi voi siirtyä rasvanpolttotilasta takaisin rasvan varastointiin. Tämän seurauksena saatat kokea samat oireet uudelleen.

Ketodieetin ensimmäisen vaiheen aikana, joka tunnetaan myös ”ketoflunssana”, haittavaikutukset voivat olla:

  1. Päänsärky
  2. väsymys
  3. pahoinvointi
  4. ärtyneisyys
  5. unettomuus
  6. huimaus

Ketodieettiä noudattavista urheilijoista on tehty joitain tutkimuksia. Liikunnan aikana verenkierrossa havaittiin korkeampia vapaiden rasvahappojen ja ammoniakin pitoisuuksia, mikä voi johtaa aineenvaihdunnan hidastumiseen ja jopa aivojen väsymiseen.

On selvää, että urheilijalta vaaditaan useita kuukausia sopeutuakseen ketoruokavalioon hyödynttämään ketoneita glukoosin sijaan.

Kestävyysurheilijoiden on välttämätöntä sopeutua ketoruokavalioon useiden kuukausien ajan.

Tutkimusten mukaan ilman pitkäaikaista sopeutumista ketodieetti saattaa johtaa lihasten glykogeenin vähenemiseen, hypoglykemiaan ja urheilusuorituksen heikkenemiseen.

Hivenaineiden puutteet

Ketoruokavalio on hyvin rajoittava, ja se poistaa viljoista, pavuista ja palkokasveista saatavia kriittisiä ravintoaineita, kuten kuitua tai C-vitamiinia. Myös monet hedelmät ja vihannekset jätetään pois. Myös kalsiumia sisältäviä maitotuotteita vältetään.

Tämän vuoksi monet ravitsemusasiantuntijat ja lääkärit suosittelevat lääkärin konsultointia varmistaaksesi, että saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet.

Kysy neuvoa ravitsemusterapeutilta, jotta vältät ravintoaineden puutostilat, jos päätät kokeilla ketodieettiä.

Ketodieetti voi tolla kalliiksi

Oikeiden rasvojen valinta on ratkaisevan tärkeää. Jotkut syövät paljon pekonia, naudanlihaa ja voita ketodieetillä, ne kuitenkin sisältävät runsaasti tyydyttyneitä rasvoja.

Kookosöljyä, MCT-öljyjä, avokadoa,pähkinöitä ja muita hyviä rasvoja suositellaan ketodieetin terveellisemmissä vaihtoehdoissa.

Ketodieetillä syötävä ruoka on tavallisesti myös huomattavasti kalliimpaa kuin yleisesti syödyt ruoat, kuten riisi, pasta, leipä ja muut prosessoidut ruoat.

Joitakin keto-ystävällisiä ruokia tai raaka-aineita ei myöskään välttämättä ole saatavilla kaikissa lähikaupoissa.

Esimerkiksi Avokadoja on saatavilla useimmissa hedelmä- ja vihannesosastoissa, mutta avokadoöljyä on vaikea saada ja se on kallista.

Muita mahdollisia haittoja

Lyhyellä aikavälillä ketogeeninen ruokavalio vaikuttaa turvalliselta. Ruokavalion pitkäaikaisia vaikutuksia ei ole kuitenkaan tutkittu laajasti.

Raskaana olevat tai raskautta yrittävät saattavat törmätä ristiriitaiseen tutkimustietoon ketodieetin vaikutuksesta, joidenkin tutkimusten mukaan ketodieetti saattaa vaikuttaa mm. hormonitasapainoon.

ketodieetin vaikutuksesta raskauteen on tehty useita eläinkokeita, joissa on varoitettu, että tällaisen ruokavalion noudattaminen koko raskauden ajan voi vahingoittaa sikiötä.

Suurin osa tutkimuksista on tehty eläimillä, ja niistä on vaikea tehdä vahvoja johtopäätöksiä.

Ketodieetti ei ole turvallinen kaikille

Ketodieettiä ei suositella seuraaville henkilöille ilman lääkärin riskiarviota

  1. Käytät insuliinia tai muita hypoglykemialääkkeitä.
  2. Munuais tai maksasairaus
  3. Geeniperäinen aineenvaihduntasairuas
  4. Tyypin 1 diabetes

Varmistathan ensin lääkärin kanssa, voiko ketodieetti aiheuttaa sinulle sairauden takia joitain haittoja!

Miten välttää ketodieetin haitat?

Paras tapa välttää haitat on hakea runsaasti tietoa aiheesta etukäteen sekä suunnitella ruokavalion toteutus huolellisesti.

Sählääminen ja arvailu johtaa todennäköisesti vain ruokavalion onnistumiseen ja ikäviin alkuoireiseen.

Paras tapa välttää haitat on ehdottomasti hankkia ketovalmennus, joka sisältää kaiken tarvittavan tiedon onnistumisen kannalta!

Jätä kommentti