Personal trainer – Kaiken kattava opas valintaan

Oletko epävarma siitä, pitäisikö sinun hankkia personal trainer auttamaan kunnon kohottamisessa? Olet täysin oikeassa paikassa!

Tässä kattava opas siitä, mikä personal trainer on, mitä sellainen maksaa ja mitä palveluita heillä on tarjolla.

Lopussa on opas siihen, miten valita itsellesi sopiva personal trainer ja minkälaisia valmentajia kannattaa välttää. Kattavassa oppaassa käsittelemme kaiken, mitä personal trainerin valinnasta tulee tietää.

Jatka lukemista ja löydä itsellesi sopiva personal trainer jo tänään!

Mikä on Personal Trainer?

Personal trainer (myös henkilökohtainen valmentaja tai ”PT”) on kuntoilun sertifioitu ammattilainen, joka auttaa asiakkaitaan parantamaan fyysistä terveyttä.

Personal trainereilla on yleensä liikuntatieteellinen tausta, ja he käyttävät tätä tietoa suunnitellessaan räätälöityjä treeni ja ruokavalio ohjelmia asiakkailleen.

Sen lisäksi, että personal trainerit auttavat ihmisiä pääsemään kuntoon, he myös motivoivat ja tukevat heitä.

He työskentelevät asiakkaiden kanssa usein kahden kesken, mutta he voivat työskennellä myös ryhmässä.

Personal trainerit työskentelevät yleensä kuntosaleilla, mutta jotkut työskentelevät myös itsenäisinä yrittäjinä. Työskentelivätpä he missä tahansa, personal trainerien tavoitteena on aina auttaa asiakkaitaan parantamaan yleistä terveyttään ja hyvinvointiaan.

Mitä personal trainer maksaa?

Personal trainer hinta vaihtelee useiden tekijöiden, kuten sijainnin, kokemuksen ja pätevyyden mukaan.

Yleensä suurissa kaupungeissa asuvat tai enemmän kokemusta omaavat personal trainerit veloittavat korkeampia hintoja kuin pienemmissä kaupungeissa asuvat tai vähemmän kokemusta omaavat personal trainerit. Personal trainerit, joilla on erikoissertifikaatti voivat veloittaa enemmän.

Voit löytää sekä budjettiisi että tarpeisiisi sopivan personal trainerin monin eri tavoin. Voit kysyä suosituksia ystäviltä, etsiä verkkohakemistoista tai ottaa yhteyttä paikalliseen kuntosaliin tai kuntokeskukseen.

Pienellä tutkimustyöllä voit löytää personal trainerin, joka sopii budjettiisi.

Miksi treenata personal trainerin kanssa?

Monia pelottaa ajatus treenaamisesta personal trainerin kanssa. Joillekin on varmasti pinttynyt päähän ajatus valmentajista, jotka puskevat asiakkaitaan uupumuksen partaalle.

On kuitenkin monia hyviä syitä harkita treenaamista personal trainerin kanssa kuntotasosta riippumatta.

Ensinnäkin personal trainer auttaa asettamaan realistiset tavoitteet ja laatimaan räätälöidyn treeniohjelman, joka auttaa sinua saavuttamaan nämä tavoitteet.

Personal trainer myös motivoi ja tarjoaa tukea silloin, kun sinusta tuntuu, ettet jaksa enää.

Lisäksi ersonal trainer voi antaa arvokasta palautetta ja korjata liikkeiden suoritustekniikkaan jotta voit ehkäistä loukkaantumisia ja välttää vammoja.

Lopuksi personal trainer voi auttaa sinia pitämään kiinni harjoitusrutiinista, mikä voi olla hyödyllistä, jos sinulla on taipumus löysäillä, kun treenaat yksin.

Jos etsit henkilöä, joka arvioi kuntotasosi, asettaa realistiset tavoitteet, suunnittelee henkilökohtaisen harjoitusohjelman, motivoi ja tukee sinua, antaa palautetta ja auttaa sinua välttämään loukkaantumisia, persoanl trainer voi olla juuri sinulle sopiva vaihtoehto.

Miten löytää oikea henkilökohtainen valmentaja itsellesi?

Nyt kun tiedät personal trainerin kanssa treenamisen edut, voit aloittaa oikean valmentajan etsiminen

Personal trainerin valinnassa on otettava huomioon muutamia avaintekijöitä. Tässä on muutamia vinkkejä siitä, miten löydät itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

Tee tutkimusta ja lue kokemuksia valmentajasta

Personal traineri aetsiessäsi on tärkeää tehdä tutkimusta. Voit aloittaa kysymällä ystäviltä tai perheenjäseniltä, tuntevatko he personal trainereita alueellasi.

Vaihtoehtoisesti voit etsiä netistä personal trainereita alueeltasi. Kun olet löytänyt mahdollisia vaihtoehtoja, lue heidän arvostelunsa ja tutustu heidän verkkosivuihinsa.

Ota personal traineria valitessa huomioon kuntotasosi

Personal traineria valitessa on otettava huomioon nykyinen kuntotaso. Oletko aloittelija vai kokenut kuntoilija?

Jos et ole varma, hyvä valmentaja pystyy arvioimaan kuntotasosi.

Aseta tavoitteet

Ennen kuin aloitat treenaamisen personal trainerin kanssa, pohdi ja aseta itsellesi realistiset tavoitteet.

Mitä toivot saavuttavasi treenaamalla personal trainerin kanssa? Yritätkö laihtua vai lihasmassan kasvatus

Jos et ole varma, se ei haittaa – hyvä valmentaja pystyy auttamaan sinua asettamaan realistiset tavoitteet.

Tavoitteiden asettaminen auttaa sinua ja valmentajaasi laatimaan tarpeisiisi räätälöidyn treeni- ja ruokavalio-ohjelman.

Sovi konsultaatio

Kun olet löytänyt valmentajan, joka voisi sopia sinulle, sovi tapaaminen.

Käytä aikaa konsultaation aikana saadaksesi tuntumaa valmentajan persoonallisuuteen. Vaikuttaako hän henkilöltä, jonka kanssa voisit treenata? Onko hän kannustava ja motivoiva?

Muista kysyä konsultaation aikana valmentajan kokemuksesta, pätevyydestä ja valmennustyylistä. Kysy myös heidän saatavuudestaan, sillä sinun on voitava sitoutua koulutusaikatauluun, joka sopii molempien aikatauluihin

Kysy personal trainerin hinnastosta

Personal trainerit veloittavat palveluistaan erilaisia hintoja. Muista kysyä valmentajan hinnoittelu, ennen kuin varaat ensimmäisen treenikerran.

Jotkut henkilökohtaiset valmentajat tarjoavat alennuksia useista treenikerroista tai paketin varaamisesta etukäteen

Älä pelkää neuvotella hinnasta, etenkään jos haluat sitoutua useisiin treenikertoihin.

Mistä tunnistaa huonon personal trainerin?

Personal traineria valitessa on syytä huomoida muutamia varoitusmerkkejä.

Alla lista varoitusmerkeistä, jolloin voi olla parasta siirtyä eteenpäin ja etsiä joku muu.

PT yrittää myydä jatkuvasti lisäravinteita

Jos PT yrittää jatkuvasti myydä lisäravinteita tai muita tuotteita, se on merkki siitä, että hän on kiinnostuneempi rahoistasi kuin terveydestäsi. Hyvä valmentaja neuvoo sinua terveellisessä syömisessä ja elämäntapavalinnoissa, mutta hän ei yritä tyrkyttää sinulle tuotteita.

PT lupaa liikoja

Varo valmentajia, jotka lupaavat nopeita tuloksia pienellä vaivalla. Vaikka on mahdollista edistyä nopeasti, ihmetreeniä ei ole olemassa. Jos valmentaja takaa, että näet dramaattisia tuloksia lyhyessä ajassa, ole varovainen.

PT ei ole pätevä

Varmista, että valmentajallasi on tarvittava pätevyys ja kokemus. Voit tarkistaa hänen pätevyytensä pyytämällä nähdä hänen todistuksensa tai lisenssinsä.

Lisäksi on hyvä kysyä heidän kokemuksestaan työskennellä sellaisten asiakkaiden kanssa, joilla on samanlaiset tavoitteet kuin sinulla.

PT käyttää liikaa jargonia

Jos valmentaja käyttää liikaa jargonia tai teknisiä termejä, se voi olla merkki siitä, että hän ei ole oikeasti kiinnostunut auttamaan sinua saavuttamaan kuntotavoitteesi.

Hyvä valmentaja osaa selittää asiat yksinkertaisin termein ja vastaa kärsivällisesti kysymyksiisi.

Personal traineria ei kiinnosta ruokavaliosi

Jos työskentelet personal trainerin kanssa, on tärkeää varmistaa, että hän on kiinnostunut myös ruokavaliostasi

Hyvä personal trainer auttaa sinua kehittämään terveellisiä ruokailutottumuksia ja neuvoo, mitä ruokia sinun kannattaa syödä, jotta saavutat kuntotavoitteesi

Jos personal trainerisi ei ole kiinnostunut ruokavaliostasi, se on merkki siitä, että hän ei ole oikeasti kiinnostunut auttamaan sinua saavuttamaan kuntotavoitteesi.

PT ei kuuntele sinua

Hyvä personal trainer käyttää aikaa kuunnellakseen huoliasi ja kysymyksiäsi. Jos valmentajasi ei vaikuta kiinnostuneelta siitä, mitä sinulla on sanottavana, se on merkki siitä, että hän ei ole oikeasti kiinnostunut auttamaan sinua.

PT ei ole joustava

Jos personal trainer ei ole halukas työskentelemään aikataulusi mukaan, se on merkki siitä, ettei hän ole oikeasti kiinnostunut auttamaan sinua. Hyvä valmentaja on joustava ja mukautuva, jotta voit pitää kiinni treeniohjelmasta

PT ei ole kiinnostunut aikaisemmista loukkaantumisista tai vammoista

Jos olet aikaisemmin loukkaantunut treenatessa tai sinulta löytyy joku vamma, eikä valmentaja kysy siitä, ilmoita siitä.

Jos valmentaja ei edelleenkään ota huoliasi huomioon ja vaatii käyttämään samaa treeniohjelmaa, vaihda valmentajaa.

PT ei auta treenilikkeiden oikeaoppisessa suorittamisessa

Yllättävää kyllä, on paljon personal trainereita, jotka eivät keskity asiakkaan treeniliikkeiden tekniikan oikeaan toteuttamiseen, vaan pikemminkin kannustamiseen ja toistojen laskemiseen.

Valmentajan tehtävänä on varmistaa, että suoritat harjoitukset turvallisesti ja tehokkaasti. Jos hän ei tee näin, etsi toinen PT.

PT vaatii liikoja

Jotkut personal trainerit ajattelevat, että ainoa tapa saada tuloksia on treenata kovalla intensiteetillä. Tämä ei aina pidä paikkaansa

Hyvä valmentaja räätälöi harjoittelun intensiteetin kuntotasosi ja tavoitteidesi mukaan. Sinun ei pitäisi tuntea, että PT painostaa liian kovaa. Jos niin käy, voi olla ehkä järkevää valita toinen vaihtoehto.

Kuinka usein tulisi treenata personal trainerin kanssa parhaiden tulosten saavuttamiseksi? 

Vastaus siihen, kuinka monta treenikertaa kannattaa personal trainerin kanssa varata vaihtelee yksilön ja tavoitteiden mukaan.

Jos esimerkiksi harjoittelet kilpailua varten varten,on personal traineria todennäköisesti tavattava useammin kuin sellaisen, joka yrittää vain pudottaa muutaman kilon.

Samoin jos harjoittelu on sinulle uutta, saatat tarvita useampia treenikertoja oppiaksesi oikean treeniliikkeiden oikean suoritustekniikan. Jos taas olet treenannut yksin jo jonkin aikaa, voit ehkä tyytyä harvempiin tapaamisiin.

Mitä odottaa ensimmäiseltä harjoituskerralta Personal trainerin kanssa?

Olet siis vihdoin ottanut rohkeuden ja päättänyt palkata personal trainerin. Onneksi olkoon! Olitpa sitten laihduttamassa, rakentamassa lihaksia tai vain kohottamassa kuntoa, personal trainer voi olla suureksi avuksi.

Mutta mitä voit odottaa ensimmäiseltä istunnoltasi? Tässä on yhteenveto siitä, mitä voit odottaa.

Ensinnäkin valmentajasi haluaa tietää kuntotavoitteesi ja mahdolliset aiemmat kokemuksesi liikunnasta. Hän kysyy myös mahdollisista vammoista tai terveydentilasta, jotka on ehkä otettava huomioon treeniohjelmaa laadittaessa. Kun hän saa nämä tiedot, hän voi laatia juuri sinulle räätälöidyn ohjelman.

Seuraavaksi teet todennäköisesti jonkinlaisen kuntoarvion, jolla mitataan nykyinen kuntotasosi. Tämä auttaa valmentajaasi näkemään, kuinka paljon sinun on parannettava ja seuraamaan edistymistäsi ajan mittaan.

Kuntoarvion jälkeen on aika aloittaa treenaaminen! Valmentajasi laittaa sinut kuntoon, opettaa sinulle, miten harjoitukset tehdään oikein, ja auttaa sinua ponnistelemaan, jotta saavutat potentiaalisi.

Älä huoli, jos olet hieman hermostunut ennen ensimmäistä istuntoa – kaikki ovat! Muista vain, että palkkaat ammattilaisen, joka auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi.

Personal trainer palvelut ympäri suomea

Tästä pääset parhaat personal trainerit listattu Suomen kaupungeista